zircikorus.shp.hu


Belépés

Azonosító:
Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció


Archiv

A Zirci városi Vegyeskórusunk 1977. januárjában alakult Szövetkezeti Munkáskórus néven, mivel létrejöttében az ÁFÉSZ, a Bakony TSZ és a Vegyesipari Szövetkezet komoly szerepet játszott. a 80-as évek második felében fokozatosan alakult át szövetkezetiből, városi vegyeskarrá. Az alapítótagok közül többen ma is tagjai a kórusnak. A kórus létszáma 35-45 fő között mozog.

 Bozzay József 22 éven keresztül volt a kórus karnagya. Vezetésével számos hazai és nemzetközi kórusfesztiválon szerepeltek, melyek során sok elismerésben részesült a kórus.

A legkiemelkedőbb eredményeink:

1979-től több alkalommal elnyert Aranykoszorú Diploma; 1987 Nívódíj, 1994 Zirc város Pro Urbe díja.

Kórusunk gyakran lépett fel a belföldi szereplések mellett külföldön is. Legtöbbször Németországban, Ausztriában, Erdélyben és Szlovákiában jártunk. Zirc város testvérvárosi kapcsolatainak kialakításában, ápolásában aktív szerepet vállaltunk. Rendszeresen látjuk vendégül a Pohlheim (Németország) és Barót (Erdély) kórusait, valamint többször szerepeltünkk már vendégként ezekben a városokban.

1999. október 1-től Géring Klára az új karnagyunk. Szakmai irányítása mellett a régi hagyományokat folytatva szerepel a kórus hazai és külföldi rendezvényeken.

2000. áprilisában Várpalotán "Kultúrával a Nyugat Kapujában" regionális versenyen, 2003. októberében Veszprémben a "IX. Romantikus Kóruszenei Találkozó"-n, 2005. novemberében Ajkán a Megyei Kórustalálkozón vettünk részt. 

2000-ben egy- egy koncert erejéig vendégünk volt Kanadából az Ottawai Magyar Kórus és a németországi Vocale Düsseldorf. 2000-ben, 2002-ben és 2005-ben a baróti Rozmaring Kórust fugadtuk, akik a legutóbbi alkalommal magukkal hozták testvérvárosuk régizene együttesét, a Kájoni Consort-ot.

2001-ben a kórus régi ismerőse, a pohlheimi "Entracht Adam Isheim Grüningen" Vegyeskórus látogatott el Zircre. 2002-ben az ausztriai Pinggau kórusával adtunk közös koncertet júniusban Pinggauban, augusztusban Zircen. A meghívásoknak eleget téve 2000-ben és 2004-ben Erdélyben, 2003-ban Németországban adtunk több koncertet. Az utóbbi években a Bakonyi Finnbarátok Körével közösen finn kórust is vendégül láttunk már, azonban főként anyagi okok miatt szorosabb kóruskapcsolat kialakítására eddig még nem kerülhetet sor.

2005-ben szerettünk volna a pohlheimi kórussal közösen visszaemlékezni  Zircen a kórusok kapcsolatának elmúlt 25, illetve a két település testvérvárosi együttműködésének 15 évére, de ez a találkozó különböző okokból nem jött létre, így egy év késéssel  2006-ban pótoltuk a "mulasztást", ezen kívül a barótiak is vendégül láttak bennünket Erdélyben.

2001 karácsonyára elkészült a kórus első CD-je "Gyermek született" címmel, mely kiterjedt bel- és külföldi kapcsolatainkanak köszönheteően eljutott az ország szinte minden területére, de hallgatják Finnországban, Németországban, Erdélyben, Ausztriában sőt még Ausztráliában is. 

Kórusunk fontosnak tartja, hogy kapcsolatot teremtsen az ország más kórusaival, ezzel elősegítve a magyarországi kóruskultúra újjáéledését. Jelenleg is már több kórussal állunk kapcsolatban.  A Sárbogárdi Városi Vegyeskarral 2001-ben Sárbogárdon, majd a következő éveben Zircen adtunk hangversenyt nagy sikerrel. Egyházzenei Kórustalálkozók keretében 2003-ban Zircen, 2004-ben Alcsútdobozon, 2005-ben Bakonybélben került sor az Alcsútdobozi Vegyeskórussal történő találkozókra. 2006-ban a debreceni kórussal volt közös koncertünk Debrecenben, majd Zircen.

Ám nemcsak ilyen "távoli" felkéréseket kapunk. Zirc város vonzáskörzete 25-30000 lakosának lehetősége van megismerkedni a színvonalasabb kórusművészettel. Évente mintegy 30 akalommal lépünk fel a zirci és környékbeli rendezvényeken.

Az elmúlt években többek között énekeltünk a Bakonyszentkirályhoz tartozó Sövénykúton található sérült és állami gondozott gyermekeket nevelő intézetben, Dudaron és Porván a falunapok keretében, Olaszfaluban a II. világháborúban mártírhalált halt fiatalok emlékére rendezett ünnepségen, Bakonyoszlopon a falu plébánosának rubinmiséjén, Csetényben a helyi általános iskola  névadó ünnepségén is. Szép hagyománnyá vált, hogy az egész éves munkát megkoronázó zirci Karácsonyi Koncert műveivel Lókút, Olaszfalu, Porva templomaiban és a Zirci Városi Erzsébet Kórházban fellépünk. A "hivatalos" városi ünnepségek, megemlékezések mellett eleget teszünk a helyi civilszervezetek, klubok felkéréseinek is. Ilyen pl. a Nyugdíjas Kórusok Találkozója, melynek helyszine évek óta a zirci Bazilika, házigazdája a Zirci Nyugdíjasklub; a Finn Baráti Körök Országos Találkozója, melyet 2003-ban a Bakonyi Finnbarátok Köre rendezett, vagy a Magyar Kultúra Napja alkalmából a városi felnőtt versmondókkal közösen tartott zenés irodalmi est. A kórustagok fontosnak tartják az egyházi ünnepek alkalmával végzett énekes szolgálatot(Virágvasárnapi Passió, Nagypénteki Passió, Húsvétvasárnapi és Karácsonyi  szentmisék).

Kórusunk gazdag repertoárjának köszönhetően e sokféle igényt egyaránt ki tudja elégíteni. Műsorunkon egyházi és világi művek szerepelnek. A kórusirodalom reneszánsz, barokk, klasszikus és kortárs darabjai mellett énekelünk népdalokat, népdalfeldolgozásokat is. Magyarország Európi Uniós csatlakozása után az együttes különösen fontos missziójának tekinti, itthon és külföldön egyaránt a magyar kultúra bemutatását, így magyar szerzők (Erkel Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Bárdos Lajos, Daróczi Bárdos Tamás, Esterházy Pál, Karai József, Halmos László, Farkas Ferenc, Demény Dezső, Csemiczky Miklós, Gárdonyi Zsolt, Gárdonyi Zoltán) műveinek mind gyakoribb műsorra tűzését.

2009 szeptemberében Admontban ( Ausztria) a testvérvárosi polgárok találkozóján ( Admont- Pohlheim-Zirc-Strehla) vettünk részt a zirci Városi Küldöttség Tagjaival., ahol felléptünk az Admonti Apátságban és az admonti Közösségi Házban , Admont 1150 éves ünnepi rendezvényén.

2010.április 27-én Adonyban a felnőtt amatőr kórusok ( a Kóta által kidolgozott) minősítésén "Fesztivál Kórus" minősítést kaptunk, méghozzá a legmagasabb pontszámmal. Már csak egy lépés választ el bennünket a " Hangverseny Kórus" minősítéstől!

2010.július 17-21 között ünnepeltük a 20 éves testvérvárosi -és 30 éves kóruskapcsolatunkat. 17-én , szombaton a Reguly Antal Szakképzőiskola és Kollégium belső udvarán közös koncertet adtunk az Eintracht Adam Isheim Chor Férfikarával és Offbeat Vegyeskórusával, továbbá a Trausteini Tűzoltó Fúvószenekarával. Vasárnap a Zirci Bazilikában hallgathattuk a baráti vendégkórusok koncertjét és élvezhettük a Traunsteini Tűzoltó Fúvószenekar térzenéjét a Rákóczi téren. A közös esték, koncertek és kirándulások tovább mélyítették kapcsolatunkat. Reméljük ők is jól érezték magukat ! 2013-ra meghívást kaptunk Pohlheimbe egy közös fesztiválra.

2010.november 20-án tartottuk első adománygyűjtő koncertünket, melyet a kórus működési költségeire fordítunk. Új CD kiadását tervezzük, melyhez még szükség lesz a tavaszi adománygyűjtő koncertre is.